Halál az undorító, erkölcstelen szennybookra!

Halál az undorító, erkölcstelen szennybookra!

Hatalmas botrány a szennybooknál: 50 millió felhasználó adataival éltek vissza 5 éven át, melyről az oldal üzemeltetői végig tudtak. Továbbá, ezen illegálisan szerzett adatokat manipulatív célokra is felhasználták!

2018. március 25. - FGYSZ

Újabb és egyben eddigi leghatalmasabb botrányát éli meg a szennybook! 50 millió felhasználó adataihoz fért hozzá egy külsős cég 2013 novemberétől, melyről a szennybook végig tudott a thisisyourdigitallife” alkalmazáson keresztül, melynek készítője később eladta az azzal „illegálisan” megszerzett adatokat a Cambridge Analytica nevű brit politikai elemzőcégnek. Mely cég ezen adatokat később manipulatív célokra használta fel a 2016-os amerikai választások idején. A szennybook profilok elemzésével, és ezáltal, célzott módon, pszichológiai hadviselésre hasonlító kampánnyal támadva az amerikai választókat a szennybookon, kihatva azok döntésére, viselkedésére.

Csak hogy, a szennybook a Magyarországi választásokra is kihat, mivel tartalmakat tüntet el, manipulál, módosít, moderál. Ezzel kihatva, befolyásolva a választók döntését abban, hogy kire szavazzanak a választások idején, mivel adott tartalmakat, információkat nem kaphatnak meg, vagy nem az eredeti formában jut el hozzájuk. Ezzel az aljas módszerrel pedig a szennybook, nem csak a választások kapcsán, hanem bármi más esetben, mindennapi életben is a háttérhatalmaknak dolgozva, manipulálva, kihatva az emberek viselkedésére, képes a háttérhatalmak szerint befolyásolni, irányítani az embereket és azok viselkedését.

A kérdés az, hogy még kik kapták meg ezeket az adatokat? Mihez kezdtek vele? Miért nem erről szól a világsajtó és a botrány? Egyáltalán hány ilyen app van még? Az azok által gyűjtött adatok hol vannak? Azokat kik kezelik? Nincs válasz. Ez az igazi botrány. Végre észre kellene venni, hogy mit művel a szennybook. De a kormányok láthatólag nem akarnak ellene tenni. Hiszen nekik is kell egy hely, ahol összeszedhetik a renitensek, lázadók, a "megbízhatatlan politikai nézetűek" adatait. Ugye???

 

„A Facebook belső vizsgálatot indított azután, hogy kiderült, egyik alkalmazottjuk is benne lehetett a hétvégén kirobbant adatgyűjtési ügyben.

A Facebooknál dolgozik ugyanis kutatóként Joseph Chancellor, aki korábban a Global Science Research igazgatója volt. Ez a cég juttatta el a Facebook adatbázisából a felhasználókról szerzett adatokat Cambridge Analytica elemzőcégnek.”

 

„A Cambridge Analytica-botrány

A hétvégén robbant a hír, hogy a Cambridge Analytica nevű brit politikai elemzőcég 50 millió Facebook-felhasználó profiljához fért hozzá kétes, feltehetően illegális módon. Még 2013-ban egy brit akadémikus fejlesztett egy alkalmazást, amin keresztül 270 ezren töltöttek ki egy felmérését. De az alkalmazás nem csak a saját felhasználói adatait kapta meg, hanem hozzáfért az ismerőseik profiljához is, így 50 millió Facebook-felhasználó adata szivárgott ki. Ami végül a Cambridge Analyticához került. Akikről pedig azt feltételezik, hogy akár befolyásolhatták az amerikai elnökválasztást is a hozzájuk került adatoknak köszönhetően, a választók manipulálásával.”

 

Olyan felhasználók adaihoz is hozzájuthatott a Cambridge Analytica nevű amerikai elemzőcég, amelyekhez abban a formában nem lett volna szabad – írja a New York Times. Az adatokat begyűjtő thisisyourdigitallife nevű alkalmazást ugyan csak 270 000 felhasználó installálta, az "adatkárosultak" száma mégis jóval több. Ez a Facebook korábbi adatkezelési lehetőségei miatt van így: az appok fejlesztői nem csak a szofvereikkel közvetlenül kapcsolatba kerülő emberek adatihoz férhettek hozzá, hanem az ő ismerőseik adataihoz is.

A szóban forgó alkalmazást a Cambridge-i Egyetemen pszichológiát tanító Aleksandr Kogan fejlesztette még 2014-ben, és alapvetően kutatási célokra szánta kollégáinak. Akik letöltötték, azok folyamatos hozzáférést adtak az app mögött álló cégnek tartózkodási helyükhöz; ahhoz, hogy mikor milyen tartalmat kedveltek a Facebookon, illetve ismerőseik adataihoz is.”

 

„Mint kiderült, a Facebook még 2015-ben – amikor tudomást szerzett az adatgyűjtésről – felszólította Cambridge Analyticát, hogy töröljenek minden adatot, az elemzőcég pedig ennek megtörténtét vissza is igazolta. A mostani dokumentumokból azonban kiderült: valójában nem törölték a felhasználóktól begyűjtött adatokat.”

 

Tehát, ez a thisisyourdigitallife” nevű alkalmazás már eleve illegálisan működött, mivel az lelopta, megszerezte azon felhasználók adatait is, akik csak ismerősei voltak azoknak, akik letöltötték azt. Ez megint jól mutatja azt, a szennybook mennyire semmibe se veszi a felhasználók adatainak védelmét, s azt, hogy mennyire, milyen mértékbe segíti, segítette a felhasználók adataival való visszaéléseket, mint az alkalmazások, azok tulajdonosainak, mint a felhasználók által. Mivel az alkalmazás hozzáfért azok adataihoz, akik nem használták azt, a felhasználók pedig „visszaéltek” az ismerőseik adataival mindössze azzal, hogy használták ezt az alkalmazást.

Érdemes megjegyezni, hogy az iWiW nem adott lehetőséget az alkalmazásoknak és tulajdonosaiknak arra, hogy azok visszaéljenek a felhasználók adataival, eladva azokat ki tudja kiknek, azok tudta, hozzájárulása nélkül. Sőt, ha a felhasználó az alkalmazások menübe nem engedélyezte az alkalmazások funkciót, akkor az alkalmazásoknak esélye se volt hozzáférni az adataihoz, még azon ismerősein keresztül se, akik használták azokat és engedélyt adtak az ismerőslistájukhoz hozzáférni. Ezt a szennybook miért nem tudta, tudja megoldani? Ja hogy nem is akarták, akarják megoldani, mert eszük ágában sincs megvédeni a felhasználóik adatait az azokból származó minél nagyobb milliárdos bevételeik érdekében.

 

„Most már egészen biztosan kezdik komolyan venni a Facebooknál a múlt hétvégén kirobbant adatgyűjtési botrányt, amely során kiderült: maga a Facebook alakította úgy ki rendszerét, hogy külsős szervezeteknek lehetőségük legyen nem túl etikus módon is hozzáférni a felhasználók adataihoz. Az alapító Mark Zuckerberg első nyilatkozatáig magyar idő szerint szerda estig kellett várni: saját profilján közzétett bejegyzésében elismerte, hogy hibáztak, bocsánatot nem kért, de szigorítást ígért. Kissé megkésve, addigra ugyanis már beindult a #DeleteFacebook mozgalom, amely térdre ugyan nem kényszeríti a közösségi oldalt, de az már biztos, hogy érezhető hatása lesz. Az ügy mellé állt többek között az a Brian Acton is – akit a Facebook tett milliárdossá, amikor felvásárolta a részben általa alapított WhatsAppot –, azt üzenve, hogy: itt az idő, mindenki törölje a fiókját.”

 

„Mivel felmerült annak lehetősége, hogy több ezer másik facebookos alkalmazás is hasonló módon gyűjtött be adatokat a felhasználókról, Zuckerberg azt mondta, törvényszéki auditorokat fognak felkérni arra, hogy vizsgálják meg az appok készítőit. Erre azért van szükség, mert az elkészült alkalmazások valójában nem a Facebook szerverein futnak, így nincs is rálátásuk, hogy melyiknél milyen adatok lehetnek.”

 

Magyarul ezzel a szennybook lehetőségek tárházát adta, adja harmadik, és ezen harmadik felek által ki tudja hányadik feleknek az adatokkal való visszaélésekre, azok eladására, újraközlésére. Mindezt úgy, hogy nem ellenőrizte, nem járt utána, nem is járhatott utána ezen harmadik felek miként kezelik a felhasználóik adatait. Pont úgy, mint azon cégek, akiknek üzletszerzési, marketing és egyéb kereskedelmi célból eladja a felhasználók adatait. Ott se ellenőrizte, ellenőrzi ezen cégek kinek, mikor, hol, mely módon adják tovább az adatokat. Ki tudja, hogy még hány 1000 ilyen alkalmazás van, ami lelopja a felhasználók adatait és hozzáfér, lelophatja azok adatait, akik soha nem használták ezen alkalmazásokat. Vajon még hány alkalmazás van a szennybookon, ami lehetőséget adott, ad az adatok 3-ik, 4-ik, ki tudja hányadik feleknek való kiadására, azok újraközlésére ezen felek által. Ha bármilyen alkalmazást használsz, vagy bármi, ami kéri a szennybookal való bejelentkezést és azzal jelentkezel be, akkor önként kiadtad az adataid, fiókod jelszavát, felhasználónevét az alkalmazás vagy annak a szolgáltatás a tulajdonosának, ezáltal harmadik félnek, ahova a szennybook fiókoddal jelentkeztél be. A szennybook pedig nem ellenőrzi ezen harmadik feleket, hogy azok miként kezelik a rólad ily módon begyűjtött adataidat, kiknek adja tovább, milyen céllal használja fel azokat. Ez nem meglepő, hisz a szennybook lemondatja a saját felhasználóit a személyiségi jogaikról, a saját szellemi tulajdon jogáról a tisztességtelen adatkezelési szabályzatukkal. Így, a felhasználó teljesen védtelenné, kiszolgáltatottá válik mind a szennybook számára, mind azok számára, akik visszaéltek az adataikkal, beleértve az alkalmazások, külső szolgáltatások készítőit is.

 

„Mark Zuckerberg feladata most (ha jót akar a közösségnek és a vállalatnak is), hogy újjáépítse a közösségi oldalakba vetett bizalmat. Amit eddig ígért, hogy
felülvizsgálják az alkalmazásokat    
szigorítják a fejlesztők hozzáférését az adatokhoz    
segítenek a felhasználóknak kontrollálni, hogy melyik alkalmazás milyen adatukhoz férhet hozzá.”

 

Közösségi oldalakba vetett bizalmat? Érdekes, de pont a szennybook és Zuckerbergék által tönkretetetett és megszüntetett közösségi oldalakba (iWiW) bízhattak meg a felhasználóik, mivel azok nem éltek vissza az adatokkal, s nem is adtak lehetőséget a külsős cégek, alkalmazások készítőinek erre! Így Zuckerberg feladata a saját oldalába vetett bizalom visszaszerzése, más, tisztességes és valódi közösségépítő, kapcsolattartó közösségi oldalak belekeverése nélkül az ő mocskos adatlopási, visszaélési ügyeibe! Segítenek a felhasználóiknak? Akkor az ügyfélszolgálatuk miért nem ér semmit, miért nem lehet elérni őket, ha indokolatlanul tiltanak, vagy csak nem tudsz bejelentkezni a fiókodba? Mert mondjuk a kötelezően bekért telefonszámra nem kapod meg soha a kódot? És mivel nem kapod meg a kódot, nem tudsz bejelentkezni, hogy elérd őket. Ezzel kapcsolatba itt olvashatsz többet!

Ugyan a szennybook alapítója ígéretet tett arra, hogy a jövőben minden alkalmazást átvizsgálnak és kitiltanak, ami így hozzáférhet a felhasználók adataihoz, nem engedi az átvizsgálást. De, egy olyan oldal, aminek a létezése is bűncselekmény, aminek az alapítója, Mark Zuckerberg mások, a barátai ötleteit és a Harvard egyetem diákjainak adatait ellopva hozta létre azt, hogyan tehet ilyen ígéretet? Hogy akarja visszaszerezni a bizalmat? Hisz közönséges bűnöző. Aki egy 2010-ben kiszivárgott üzenetben a saját felhasználóit mocskolja, nézi hülyének és semmibe, csak mert bíznak benne. Aki legalizálta a kiskorúak erotikus, szexuális, pornográf tartalmaikat, azok újraközlését. Ahol az adminok kényük, kedvük szerint változtathatják az adatvédelmi beállításaid, írhatnak a nevedbe, zaklathatnak másokat a te fiókodból! Így akar bizalmat kelteni az emberekbe?

 

„A Facebook mélyrepülését pedig tovább tetézte, hogy a botrány nyomán ismét felbukkant a közösségi médiában Zuckerberg egy korábbi, azóta nyilvánosan is megbánt beszólása. A Facebook-alapító még 19 éves korában, a Harvard hallgatójaként beszélt arról egy társának, hogy frissen elindított platformján 4 ezer hallgatótársuk személyes adataihoz fér hozzá. "Bíznak bennem. A hülye f*szok." - mondta a beszélgetés leirata szerint a fiatal Zuckerberg.”

 

Aki 2011-ben azt nyilatkozta: hogy az online világban nincs olyan, hogy „privát adat" és a felhasználóknak lazábban kéne kezelni személyes adataikat az online tevékenységek során.”

 

„Befektetők perlik a Facebookot, azt állítva, hogy a cég "hamis és félrevezető állításokat" fogalmazott meg az irányvonalairól, és ezzel lehetővé tette a Cambridge Analytica-botrányt, mely során az elemzőcég a platform által nyitvahagyott kiskaput kihasználva 50 millió felhasználó adatait szipkázta le, és használta fel a 2016-os amerikai elnökválasztás kampányában, írja a The Times.
A csoportos pert egy Fan Yuan nevű részvényes indította San Francisco-ban, meg nem határozott számú befektető nevében is eljárva. Állítása szerint a Facebook kommunikációs mulasztásai vezettek ahhoz, hogy a cég értéke csaknem 50 milliárd dollárt zuhant hétfőről keddre.”

„A csoportos befektető pert csupán néhány órával a megindítása után egy felhasználói per is követte, adta hírül a Reuters. Lauren Price San Jose-ban fordult bírósághoz, a Facebookot hanyagsággal és Kalifornia állam tisztességtelen versenyre vonatkozó törvényének megsértésével vádolja. Ezeket az eljárásokat könnyen továbbiak is követhetik.”

 

Nagyon helyes! Viszont a szennybookot más adatokkal, személyiségi jogokkal való visszaéléses, zsarolásos, zaklatásos esetek miatt, a kiskorúak pornográf, erotikus-szexuális tartalmaik legalizálásáért is perelni kéne. Sőt, a mások ellen elkövetett, de büntetlenül hagyott bűncselekmények, és az ezzel kapcsolatba a szennybook trehány, nemtörődöm hozzáállása végett is perelhetőek lennének. Hisz rengeteg családot, párkapcsolatot rombolnak szét, embert gyaláznak, aláznak meg, tesznek tönkre, üldöznek öngyilkosságba azon a szenny oldalon. Az oldal által alkalmazott bűnözői múlttal rendelkező moderátorok/adminisztrátorok által elkövetett visszaélésekért, zsarolásokért. Vagy a fiatalok, kiskorúak negatív irányba, az erkölcstelenség, a szexualitás és a magamutogatás mindenek felett, a függőség, a való életre képtelenség felé való terelés, az ezzel való manipulálás végett. Mindezeket Zuckerberg és bűnözői köre ölbe tett kézzel nézik végig a minél magasabb bevételeik érdekében, gondoskodva arról, hogy mindezeket büntetlenül elkövethessék mások ellen. Ilyen és hasonló ügyekben miért nem pereli őket senki? Zuckerberget és bűnözői körét, annak ügyébe mikor perlik be, hogy aljas gazember módon mások adatait, ötleteit ellopva hossza létre, emberiség ellen elkövetett bűntettként ezt a szenny, mocsok oldalt? Vagy annak ügyébe, gazember módjára lemondatják a saját felhasználóikat, a saját személyiségi jogaikról, a szellemi tulajdon jogáról, arról a jogról, hogy a felhasználók által feltett tartalmak a felhasználóké és az-az ő tulajdonuk, a tisztességtelen adatkezelési szabályzatukkal? Mikor perlik be, hogy az adatokat újraközlik, eladják szinte bárkinek, hogy a még nem regisztráltakét is ellopják, eladják, újraközlik? Mikor perlik be, hogy nem tartják be, rendszeresen megszegik, semmibe se nézik a különböző országok, államok adatvédelmi törvényeiket?

Ugyanakkor annak ügyébe mikor perlik be, hogy az általa létrehozott fertő, szenny, mocsok, gyalázda oldal kiirtja a barátságokat, párkapcsolatokat, családokat, közösségeket, személyes kapcsolatokat, a személyes kommunikációt, összetartást és emberséget, empátiát, együttérzést, az erkölcstelenségre, magamutogatásra és a ribancságra, szexualitásra nevel? Mikor perlik be, hogy az oldala legalizálta a kiskorúak erotikus, szexuális, pornográf tartalmaikat, hogy az oldala egy pedofil paradicsommá vált és hogy semmit sem tesznek mindezek ellen?

Mikor perlik be, hogy semmibe se nézik, kiközösítik, diszkriminálják, nem juthat hozzá bizonyos információkhoz, nem tarthatja a kapcsolatot az ismerőseivel, nem kaphatja meg a tanagyagot vagy épp egy állást, már lassan a netezéshez való jogát is elveszik, aki nem tag az ő csodás oldalán?

Mikor perlik be, hogy a leribancozott, agyonpiszkált, végül öngyilkosságba kergetett gyerekek megmentéséért semmit, de semmit nem tettek? Még jobb kérdés, HOGY MIÉRT NEM PERLIK, PERLTÉK EDDIG EZEKÉRT? Vissza tudja adni egy per őket a családjaiknak? Vissza tudja egy ellenük indított per adni a hímringyóvá, ribanccá, szex függővé vált gyermekek ártatlanságát? Vajon mennyire sajnálják mindezeket egy ellenük indított per esetén ennek a szennyoldalnak létrehozói, programozói és üzemeltetői?

Annak ügyébe mikor perlik be, hogy semmit sem tettek, tesznek a különböző szennybookon a mások által mások ellen elkövetett bűntettek, zsarolások, adatlopások, visszaélések, a mások gyalázása, halálba üldözése, emberéletek, családok tönkretétele ellen?

Mikor perlik be, hogy csak Magyarországon, csak hetente legalább egy emberéletet követel közvetve (egy függő elüt valakit, mert vezetés közben se képes 5 percig meglenni nélküle), vagy közvetlenül (rászállnak valakire ott és addig piszkálják, még öngyilkos lesz) a szennybook?

Mikor perlik be, hogy gondolkodni, értelmes viselkedésre, kommunikációra képtelenné, erkölcstelenné, ribancá, szexuálisan perverzzé, abnormálissá és függővé, képmutatóvá, önimádóvá, beképzelté, életképtelen függő zombivá változtatja az embereket, akik képtelenek megszabadulni a szennybook nevű drogtól, annak fogságából, börtönéből?

Mikor perlik be, hogy elhitette az emberekkel a szennybook az egy „közösségi oldal, holott eredetileg is szex társkeresőnek szánta egyetemisták számára? Mikor perlik be, hogy az embereket hülyének nézve és magát közösségi oldalnak hazudva meztelen képet kér tőlük egy teljesen átlátszó indokra hivatkozva? Mikor perlik, hogy átveri az embereket és a saját felhasználóit is lehülyézi le f******a, semmibe se nézi?

Mikor perlik be, hogy kiirtotta az összes alternatív, kulturált, valódi közösségépítő és kapcsolattartásra készült közösségi oldalakat? Mikor perlik be, hogy megteremtette a saját internetes diktatúráját a szolgáltatók közreműködésével? Mikor perlik be, hogy olyan Internet szolgáltatást épít ki, amit nem használhat majd az, aki nincs fent az ő csodás szenny oldalán?

Mikor perlik be, hogy a saját felhasználóit megzsarolja, s amíg azok nem adnak meg egy általuk kötelezően bekért adatot, akkor a felhasználótól még a törléshez, a saját adataihoz, profiljához való hozzáférés jogát is elveszi? Mikor perlik be, hogy az ügyfélszolgálatuk, támogatási központjuk szándékosan van úgy kialakítva, hogy aki nem tag, az ne vehesse fel velük a kapcsolatot, aki nem fér hozzá a fiókjához, mert mondjuk nem kapta meg a kódot SMS-ben, az szintén nem veheti fel velük a kapcsolatot, esélyt se adva neki, hogy jelezze feléjük a problémáját? Mikor perlik be, ha visszaélnek az adataiddal, vagy bármely más ügyben jelentesz egy tartalmat, ami nem oda illő, s ők semmit téve visszaírják „Nem sérti az ő alapelveiket”, de ugyanakkor, ha egy közösségépítő tartalmat jelentesz, vagy valakit, aki normálisan használná az oldalt, ami, aki semmiben sem sérti az ő „alapelveiket”, akkor azt egyből tiltják, törlik?

Mikor perlik be, hogy a saját felhasználóikkal, a saját szabályzatukat nem tartatják be, vagy ha betartatják, akkor rendszerint kettős mércét alkalmazva az áldozat kárára, rendszerint azt büntetve, semmit se téve az ellenük elkövetett bűntettek ellen?

Mikor perlik be más ügyekben is, hogy a felhasználók adatait manipulatív célokra is használták, használják, s hogy tisztességtelen módon kényük, kedvük szerint manipulálják, módosítják még a felhasználók által elhelyezett tartalmakat is, félrevezetve, félretájékoztatva, vagy bűncselekménybe keverve ezzel őket? Mikor perlik be azért, hogy rendszeresen teszik nyilvánossá a felhasználók privát adatait, az adatvédelmi beállítások önkéntes változtatgatásával?

Mikor fognak már végre komoly lépésekkel fellépni az országok, államok, akár egymással összefogva az állampolgárait, vállalkozásait megvédve a szennybook és mindezek az általa elkövetett aljas gaztettek, bűncselekmények ellen?

Ideje végre komolyan szembeszállni, az emberiséget a Huxley által, a "Szép Új Világ"-ban megírt, rabszolgaságba döntésén ügyködő háttérhatalommal és agymosó termékével, a szennybookkal!

Interneten és szennybookon tanultak ölni. Raboltak a szennybook miatt. Facebookon csábította el gyilkosa a tinilányt - Blikk.hu Nőnek adta ki magát a facebookos csaló - Blikk.hu

 

„A Facebookot nem fogják betiltani vagy ellehetetleníteni, de nagy az esélye a szabályozás szigorításának - mutat rá az Economist. Adókat szabhatnak ki az online cégekre és bírságok jöhetnek, a bizalmatlan felhasználók pedig elhagyhatják a platformot. Amerikában már 2017 nyara óta stagnál a felhasználószám és a várakozások szerint idén először történhet meg, hogy csökken a Facebook piaci részesedése a digitális hirdetési piacon.”

 

Nem fogják betiltani vagy ellehetetleníteni? Pedig épp ideje lenne, mivel a létezése is bűncselekmény, emberiség ellen elkövetett bűntett! Hisz mások ötleteit ellopva, mások adatait ellopva jött létre, hozta létre Mark Zuckerberg! Arról nem is beszélve, hogy egy olyan oldalt, ami legalizálja, legalizálta a kiskorúak erotikus, szexuális és pornográf tartalmaikat, mindennapi, elfogadott tartalommá téve, már eleve nem lehet legális, tehát rég be kellett volna tiltani! Az ellehetetlenítésről csak annyit, hogy a szennybook az elmúlt 8 évbe rengeteg más közösségi oldalt lehetetlenített el, tetetett tönkre, záratott be. Sőt, már az embereket is ellehetetlenítik, akik nem akarnak szennybookon fent lenni, diszkriminálják, megkülönböztetik őket, információkhoz nem juthatnak hozzá, nem vehetnek igénybe szolgáltatásokat. Tehát teljesen időszerű lenne a szennybook ellehetetlenítése, betiltása, hogy visszakapják azt, amit adtak, amit elvettek az emberektől.

 

„Felnyílik a felhasználók szeme

A hasonló események ráébresztik a felhasználókat a veszélyekre, hogy adataikat rábízzák technológiai vállalatokra, amelyek gyakorlatilag fekete dobozokként működnek.
A Facebook üzleti modelljének három alappillére van:

az addikció, hogy a felhasználók minél több időt töltsenek a képernyőre tapadva

az adatgyűjtés a felhasználók viselkedéséről, hogy minél jobban kiismerjék őket, így releváns tartalmakat és reklámokat kínálhassanak nekik

a hirdetők meggyőzése, hogy fizessenek ki súlyos összegeket az oldalon az ügyesen targetált hirdetésekért.

Mindezek következménye, hogy a cégnek olyan tartalmat kell kínálni a felhasználók számára, ami megragadja a figyelmüket és el kell adnia a hirdetéseket bárkinek, aki hajlandóságot mutat rá. Ha pedig ezek közül bármelyik meginog, az az egész üzleti modellt megingathatja.”

 

„Vége a Facebooknak?

Az amerikai és európai szabályozó hatóságok is vizsgálódnak, aggályos, hogy a Facebook már 2015-ben tudott az esetről, de nem figyelmeztették az érintett felhasználókat sem. Az pontosan soha nem fog kiderülni, hogy milyen mértékben segítette a Cambridge Analytica Donald Trump megválasztását, de mindig ott fog lebegni a feltételezés, hogy a választás nem volt teljesen tiszta.
Az eset csak erősíti azt, a közösségi oldalakról kialakult képet, miszerint túlságosan könnyelműen kezelik az adatbiztonsági irányelveket és tolerálják a hibákat. 2017 elején Mark Zuckerberg még "őrületnek" nevezte, hogy az álhírek befolyásolhatták esetlegesen az amerikai elnökválasztást, de szeptemberben már elismerték, hogy oroszokhoz kapcsolható cégek elköltöttek 100 ezer dollárt politikai hirdetésekre a platformon, amit 150 millió felhasználó láthatott.”

„A Facebooknak most egy teljes körű, független vizsgálatot kellene indítania az adatbiztonságról és kivizsgálnia, hogy milyen szerepet játszott a 2016-os választásokban és a Brexit-népszavazásban. Amit nyilvánosságra is kellene hozniuk és kellenének rendszeres jelentések az adatlopásokról, visszaélésekről. Másrészt kellene egy külön testület, ami a szabályok végrehajtását ellenőrizné és amin keresztül független személyek bele tudnának nézni nem csak a Facebook rendszerébe és a többi platformba is anélkül, hogy megsértenék az adatbiztonságot. Ezzel a felhasználóknak is nagyobb hatalma lenne afölött, hogy mennyire követik online tevékenységeiket és meg tudnák akadályozni, hogy információkat osszanak meg harmadik felekkel.

„Nagyon úgy tűnik, hogy a Facebook most azt hiszi hogy elég csak valamiféle hajlandóságot mutatnia a változásokra, de neki és mindenkinek, aki a felhasználói adataival zsonglőrködik, meg kell értenie, hogy az egész üzleti modelljük veszélybe kerülhet.”

„A felhasználók egyre tisztábban látják, hogy tulajdonképpen ingyen odaadják adataikat és hagyják magukat manipulálni, amiből a közösségi oldalak profitot csinálnak, ez pedig véget is vethet ennek a jól bevált receptnek.”

 

„Világra szóló botrányt kavart az eset és a közösségi oldallal szembeni ellenérzéseket csak súlyosbította, hogy a cégvezetés napokig hallgatott, Mark Zuckerbergnek öt napjába telt, hogy megszólaljon az ügyben. Akkor is csak annyi történt, hogy elismerte, cserbenhagyta a felhasználóit, de úgy tűnik, hogy nem egy súlyos bizalmi válságként éli meg az eseményeket. Pedig az. És nem is csak a Facebookról szól.”

 

Mark Zuckerberg már akkor cserbenhagyta a felhasználóit, mikor létrehozta a szennybookot, a barátai ötleteit ellopva, a Harvard egyetem diákjainak adatait ellopva, majd adatbázisba rendezve a szennybookba azokat. Nem meglepő, hogy öt napig semmit se tudott nyilatkozni, kellett neki pár nap, mire kitalál valami hazugságot, amivel mentheti a bőrét és azt a szenny, fertő birodalmat, amit felépített.

Pont azért nem aggódik, s ítéli meg egy súlyos bizalmi válságként az eseményeket, mert egyrészt tudja jól, hogy függő, életképtelen zombik a felhasználói az oldalától, akik képtelenek létezni, élni, kommunikálni nélküle. S akiket, kénye kedve szerint befolyásolhat, irányíthat, manipulálhat a szennybook segítségével. Másrészt hamarosan övék lesz az Internet és akkor nem érdekli majd őket, hogy bíznak-e bennük az emberek vagy sem. Ha netezni akarnak, akkor kénytelenek lesznek szennybook fiókot csinálni, ha megbízható, ha nem. Ezért már nem is csak a szennybookról szól ez az egész eseménysorozat, hanem az egész Internetről, annak jövőjéről.

Aki ezután, a nagy szennybookos adatokkal visszaéléses botrány után is tovább használja azt a szenny oldalt, az mentálisan, szellemileg megkérdőjelezhető, hisz már tudatosan mond le a saját személyiségi jogairól. Hozzájárulva ahhoz, hogy az adatai, képei, az egész virtuális szennybookos élete szabadon felhasználható, újraközölhető, sokszorosítható, eladható, felhasználható bármely célra, sőt, felhasználható ellene, zsarolható vele. A blog további bejegyzéseit is olvasd el! Melyből néhányat kiemeltünk ezen bejegyzés alján. Melyek leírják mi is valójában a szennybook, mi a célja, mire hozták azt létre, hogyan él vissza az emberek adataival, miként manipulálja azokat.

Források!

Valóra vált a Facebook rémálma - De megszűnhet, ha tovább dagad a botrány? | PORTFOLIO.HU

Csoportos perek indulnak a Facebook ellen, a felhasználók és a befektetők is kiakadtak - mfor.hu

Privátbankár.hu - Töröld a Fecabook-ot? Száguldanak a konkurensek

Privátbankár.hu - Indulhat a házkutatás az 50 millió ember adataival visszaélő cégnél

Nagy bajban van a Facebook: 50 millió felhasználó adataival éltek vissza - Blikk.hu

Tech: Mark Zuckerberg terveket sző, és nem nagyon örül annak, hogy törlik magukat az emberek a Facebookról - HVG.hu

Tech: Elon Musk is döntött: letörölte a Facebookról magát, a Teslát és SpaceX-et is - HVG.hu

Kapcsolódó cikkek a netről!

Háttérkép (2018-03-15) - ECHO TV - YouTube Kiemelt!

Háttérkép (2018-03-15) - ECHO TV - YouTube Kiemelt!

A Nagy Facebook-manipuláció - IT café Webkettő hír Kiemelt!

Privátbankár.hu - A Facebook-adatokkal visszaélő cég nagyon mélyen belenyúlt egy orsz

Tech: 40-50 millió Facebook-felhasználó érintett, rengeteg a károsult a most kirobbant adatgyűjtési ügyben - HVG.hu

Leleplezte 50 millió felhasználó adatainak eltulajdonítását, erre a Facebook letiltotta - 444

A végsőkig kihasználjuk, amit megtudtunk róluk, hogy a démonaikat célozhassuk - 444

A Facebook révén lett milliárdos, de most a föld színéről is eltörölné őket - mfor.hu

Megszólalt Zuckerberg, komoly szigor jön a Facebookon - mfor.hu

Ezek a kiemelt bejegyzések a kiterjesztései ezen bejegyzésnek!

A kimaradt linkeket és bejegyzéseket itt találod!

A szennybook, ahol a róla szóló adat-visszaéléses botrányok soha nem jutnak el a felhasználókhoz, emberekhez? Kiemelt! Feltétlen olvasd el!

A szennybook a felhasználói privát üzeneteit is lehallgatja, figyeli, analizálja és vizsgálja! Kiemelt! Feltétlen olvasd el!

Tovább dagad a botrány a szennyboonál: a felhasználók privát, messengeres üzeneteit is kiadták, visszaélve azokkal kiadva, kiszolgáltatva bárkinek, hozzáférést adva így illetéktelenek is! Kiemelt!

Mark Zuckerberg, aki úgy tesz, mintha sajnálná kiadta a felhasználói adatait bárkiknek. Eljátszva, hogy az oldala egy kulturált, biztonságos hely ahol a felhasználók döntenek az adataikról.

Totális botrány a szennybooknál: gyakorlatilag minden felhasználó adataival visszaéltek éveken át az alkalmazásokon keresztül, melyről az oldal üzemeltetői végig tudtak! Továbbá, ezen illegálisan szerzett adatokat manipulatív célokra is felhasználták

A képmutató, álszenteskedő és az embereket átverő, szemükbe hazudozó szennybook.

A szennybookot mikor vonják felelősségre a nem regisztráltakról való adatgyűjtésért és az azokkal való visszaélésekért is? Kiemelt! Feltétlen olvasd el!

A szennybook, ami felelősségre vonás nélkül, büntetlenül és szankcionálatlanul követhet el bűntetteket, élhet vissza minden felhasználója adataival, kiszolgáltatva, kiadva, eladva azokat bárkinek.

Kérjük, olvasd el az alábbi bejegyzéseket is!

A szennybook alapítója, már annak létrehozásakor, mások adatait ellopva, visszaélve azokkal hozta létre azt. Kiemelt!

A szennybook alapítója egyetért az ott zajló visszaélésekkel, erkölcstelenségekkel. Kiemelt!

A szennybook, aminek nem kell adót fizetni, Magyarországon és más országokban, államokban sem, az ott szerzett bevételeik után. Kiemelt!

A szennybook, avagy az analizáló oldal, mely külön adatbázist készít a felhasználóiról. Kiemelt!

A szennybook, ami Magyarországra hozta a kizárólag csak szennybook fiókkal használható internet szolgáltatását. Kiemelt!

A szennybook nem ingyenes és soha nem is volt az! Kiemelt!

A szennybook, ami rendszeresen teszi nyilvánossá a privát adatokat, tartalmakat. Kiemelt!

Maga a szennybook is visszaél a felhasználók adataival, képeivel, kiszolgáltatva azokat bárkinek. Kiemelt!

Linkgyűjtemény szennybookról KIEMELT!

A szennybook illegálisan működik az EU-ba. Kiemelt!

A szennybookot hackerek készítik. Kiemelt!

Részlet a szennybook tisztességtelen felhasználási-adatkezelési szabályzatából. Kiemelt!

Ha félti az adatait, törölje magát a szennybookról! Kiemelt!

Zsarolással csal ki személyes adatokat felhasználóitól a szennybook. Kiemelt!

A szennybook egy 12 éves kislány és családja életét is tönkretette. Kiemelt!

A szennybook, avagy az agymosó, manipuláló oldal, ami felemészti életünk és minden szabadidőnk, kiírtja a személyes kapcsolatokat, barátságokat, mely úgy hat, mint a drog. Kiemelt!

A szennybook segítségével bárki 24 órában audiovizuálisan lehallgatható, megfigyelhető lekövethető, ha okos telefonról, eszközről használja azt! Kiemelt!

A szennybook avagy a mindenkit behálózó, globális megfigyelő, a titkos ügynökségek számára kiépített hírszerző rendszer. Kiemelt!

Ha van szennybookod, olyan bűncselekményért is elítélhetnek, melyet el sem követtél! Valamint az adminisztrátorok/moderátorok hozzáférnek, minden adatodhoz, módosíthatják azokat! Kiemelt!

Ha megvéded magad a szennybookon a zaklatókkal szemben, szabadságvesztésre ítélhetnek. Kiemelt!

Miért nem közösségi oldal a szennybook? Miért támogatod a szennyt, fertőt, ha tagja vagy? Kiemelt!

Miért nem biztonságos, miért a legkönnyebben feltörhető közösségi oldal a szennybook? Kiemelt!

A szennybook, ami indokolatlanul letilt, ha normális dolgokra, kapcsolattartásra használnád azt. Kiemelt!

Így szívat a Facebook - Szívatós 2010-be már

A szennybook, ami elérte, hogy mára már más oldalakon is kötelező legyen a mobilszám megadása. Kiemelt!

Vigyázat! A szennybook a nem regisztráltak adataival is visszaél, adatokat gyűjt róluk! Avagy ne engedd, hogy bármilyen adatot megadjanak ott, feltegyenek oda rólad! Kiemelt!

A szennybook elkéri felhasználóinak e-mail vagy más fiókjuk jelszavait, hozzáférve ezzel nem regisztráltak adataihoz is, felhasználva azokat üzletszerzési, marketing célokra. Kiemelt!

-->

A bejegyzés trackback címe:

https://halal-a-szennybookra-fgysz.blog.hu/api/trackback/id/tr9213777394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Usulkjt001 2018.03.25. 14:34:13

"Akkor is csak annyi történt, hogy elismerte, cserbenhagyta a felhasználóit, de úgy tűnik, hogy nem egy súlyos bizalmi válságként éli meg az eseményeket. Pedig az." - Pont azért nem aggódnak, mert hamarosan övék lesz az internet és akkor nem érdekli majd őket, hogy bíznak-e bennük vagy sem. Ha netezni akarnak az emberek, akkor kénytelenek lesznek fb fiókot csinálni, ha megbízható, ha nem.
süti beállítások módosítása